Spel, Pieter

18.01.1925 - 31.01.1945 (20 jaar)

Beroep: Fabrieksarbeider
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Pieter Spel was fabrieksarbeider en woonde in de Willemsstraat in Amsterdam. In januari 1945 werd hij door Amsterdamse politierechercheurs gearresteerd op verdenking van het plegen van roofovervallen en voor ondervraging meegenomen naar het Hoofdbureau aan de Elandsgracht.

Naast Spel waren ook kompanen Werst, Jonkhart, Krop, Siem en Frank (schuilnaam van Ernst Ludwig Wagner) gearresteerd. Naar aanleiding van verhoren van de zes verdachten werd in het proces-verbaal vastgelegd dat de mannen tijdens hun activiteiten gekleed gingen in Duitse uniformen en dat ‘Frank’ zich had uitgegeven als SD-ambtenaar.

Het Amsterdamse Hoofdbureau van politie droeg de mannen over aan de Sicherheitspolizei. Zij werden overgeplaatst van het politiebureau Elandsgracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, waar een veel strenger regime heerste. De verdachten waren overgeleverd aan de willekeur van de Sicherheitspolizei. Rauter tekende zonder verder onderzoek het doodvonnis over de zes mannen. Zij konden op ieder willekeurig moment, zonder directe aanleiding, door de Sicherheitspolizei gefusilleerd worden.

Op 31 januari 1945 werd Pieter Spel op twintig jarige leeftijd bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Heeft u aanvullende informatie over Pieter Spel? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: