Wagner, Ernst Ludwig

10.05.1920 - 31.01.1945 (24 jaar)

Beroep: Tekenaar en Obergefreiter bij de Duitse Wehrmacht
Woonplaats:
Burgerlijke status: Verloofd

Ernst Ludwig Wagner was een Duitse gedeserteerde militair. Hij was in 1944 als vermist opgegeven maar in juli 1945, vijf maanden na zijn dood, verklaarde zijn verloofde Jansje Maria K. dat Wagner zich schuil had gehouden onder de naam Johannes Frank.

De Duitse tekenaar Wagner, geboren in Frankfurt am Main, was in 1941 als dienstplichtig militair in dienst gekomen bij de Duitse Wehrmacht. Begin 1944 werd hij aangesteld bij de Luftwaffe waar hij in augustus dat jaar deserteerde. Sindsdien woonde hij onder de schuilnaam Johannes Frank in de Kanaalstraat in Amsterdam. Hier werd hij op 8 januari 1945 door Amsterdamse politierechercheurs gearresteerd op verdenking van het plegen van roofovervallen. Hij werd voor ondervraging meegenomen naar het Hoofdbureau aan de Elandsgracht. Wetende dat op dessertie de doodstraf stond, heeft Wagner zijn ware identiteit niet vermeld.

Naast Wagner waren ook kompanen Werst, Jonkhart, Krop, Siem en Spel gearresteerd. Naar aanleiding van verdere verhoren van de zes verdachten werd in het proces-verbaal vastgelegd dat de mannen tijdens hun activiteiten gekleed gingen in Duitse uniformen en dat ‘Frank’ zich had uitgegeven als SD-ambtenaar.

Het Amsterdamse Hoofdbureau van politie droeg de mannen over aan de Sicherheitspolizei. Zij werden overgeplaatst van het politiebureau Elandsgracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, waar een veel strenger regime heerste. De verdachten waren overgeleverd aan de willekeur van de Sicherheitspolizei. Rauter tekende zonder verder onderzoek het doodvonnis over de zes mannen. Zij konden op ieder willekeurig moment, zonder directe aanleiding, door de Sicherheitspolizei gefusilleerd worden.

Op 31 januari 1945 werd Wagner – onder de naam Johannes Frank – bij Rozenoord aan de Amstelijk gefusilleerd.

Heeft u aanvullende informatie over Ernst Ludwig Wagner? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: