Schippers, Johan Godefridus

13.02.1923 - 08.03.1945 (22 jaar)

Beroep:
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Na het behalen van zijn hbs-diploma aan het Amsterdams Montessori Lyceum in 1940 stak Hans Schippers (‘Zeilemakers’, ‘Baanders’ ) al zijn tijd in werkzaamheden voor het verzet. Hij liet zich hierbij niet weerhouden door zijn handicap. Na een ongeluk in 1939 werd zijn rechterbeen geamputeerd tot boven de knie en droeg hij een prothese.

Schippers verrichtte spionageactiviteiten en bracht joodse landgenoten – die poogden uit te wijken naar Zwitserland – over de grens. Onderduikers voorzag hij van bonkaarten en valse persoonsbewijzen. Ook bracht hij velen voor korte tijd onder in de woning van zijn ouders aan de Van Breestraat.

Vanaf 1943 was hij betrokken bij de vervaardiging van het illegale blad Het Parool. Hij verzorgde papiervoorraden, was contactpersoon tussen verschillende drukkers en vanaf 1944 hoofd van de expeditie in Amsterdam. Schippers coördineerde en stimuleerde illegale groepen in Zwolle, Deventer, Twente en de Achterhoek bij het drukken van plaatselijke Parool-bulletins. Tijdens de hongerwinter 1944-1945 werkte hij actief mee in het Natura-apparaat.

Schippers zat ondergedoken in het huis van Theodoor van Gogh en Johan Bais op de Weteringschans. Op 1 maart 1945 werd hij tijdens een inval op de Weteringschans samen met onder andere Van Gogh en Bais gearresteerd. Iedereen die in de uren daarna het huis naderde, werd gearresteerd en ondervraagd. Schippers werd overgebracht naar het Huis van Bewaring op de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Johan Schippers ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

 

Heeft u aanvullende informatie over Johan Godefridus Schippers? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

foto’s Hans Schippers

Mijn tante was een jeugdvriendinnetje van Hans Schippers: ze waren bijna even oud. Ik heb net deze twee foto’s gevonden.

Achtergrondinformatie inval Sicherheitspolizei Weteringschans

In de hongerwinter 1944-1945 hielden enkele op Weteringschans 137-boven wonende / ondergedoken jongemannen – Johan Bais, Theodoor van Gogh, Hans Schippers – zich bezig met het verzamelen en per bakfiets distribueren van voedsel van diverse pakhuizen naar BS’ers. Nadat één van deze adressen door buren was verraden en grotendeels door de Sicherheitspolizei (Sipo) was leeggehaald, werd besloten een partij van ca. 4500 geroosterde broden met spoed te verspreiden. Toen Bais en een bakfietsknecht op donderdagochtend 1 maart 1945 bezig waren 20 baalzakken brood – die de vorige dag tijdelijk op de Weteringschans waren ondergebracht – verder te distribueren, werden zij aangehouden. Terwijl Bais weigerde te zeggen vanwaar hij kwam, noemde de knecht het Weteringschans-adres. Zwarte handel vermoedend werd de Sipo ingeschakeld en kort hierna vond een inval plaats op de Weteringschans, waarna iedereen die het pand die dag betrad of naderde, werd gearresteerd.

Toen Willem van der Velden met vitamines voor de kinderen van het op de parterre van de Weterinschans 137 wonende echtpaar Messer-Heijbroek binnenkwam, werd ook hij aangehouden door de voor de Sipo werkzame M. Kuiper en – samen met Bis en de eveneens die dag op de bovenverdieping of bij het pand gearresteerde Joop Beunders, Theodoor van Gogh, Gijs Gorter, Cornelis Hendrikus de Groot, W. Messer, Hans Schippers en F.P. (Frank) Wibaut (neef van Van Gogh) – overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Door interventie van chirurg prof.dr. M.N. Roegholt, oogarts dr. F. Wibaut en kinderarts N.I. Heijbroek – die in het Wilhelmina Gasthuis met Sipo-medewerker Kuiper spraken toen hij daar zijn door Roegholt geopereerde vrouw bezocht – werden Messer en Wibaut vrijgesproken. De overige zeven mannen werden een week na hun arrestatie op 8 maart 1945 bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.